en historie om
madglæde i generationer

EN HISTORIE OM MADGLÆDE I GENERATIONER

I Paridan er vi ikke bare stolte af vores produkter – vi er også stolte af vores historie. For vores familievirksomhed er født ud af en madentusiasme, der nu i to generationer har bragt specialiteter direkte fra lokale kvalitetsproducenter ude i den store madverden og hjem til Danmark. Til glæde for danskere, der ligesom os sætter pris på autentiske smagsoplevelser og godt madhåndværk. Det hele startede i Frankrig for over 50 år siden og historien begynder med en ung madpioner, nemlig min far, Jørgen Hays Thøgersen, og min mor, Bente Thøgersen, der ligesom ham er madmenneske af natur.

God læselyst!
Birte Hays Thøgersen

 

PARIS-DANMARK TUR-RETUR

I 1960’erne havde min fars bror slået sig ned i Frankrig med en drøm om at sælge danske fødevarer til franskmændene. Og min far, der var bidt af gastronomi, fik idéen om at prøve konceptet af – blot med omvendt fortegn. Hvilket var temmeligt banebrydende i en periode, hvor danskernes madvaner var meget anderledes end franskmændenes! En sommer i begyndelsen af 1970’erne kørte mine forældre første gang til Frankrig med os børn på bagsædet, og så smagte vi os ellers igennem det fantastiske madland og besøgte alverdens småproducenter. Jeg husker frugtsorbeterne, der var helt anderledes friske og rene end de is, vi kendte hjemmefra. Og alt det gode franske smørbagværk. Mine forældre valgte alt det bedste ud, og så gik turen ellers retur med aftaler i rygsækken og en meget mæt familie! Paridan var en realitet og virksomheden blev navngivet efter ruten Paris-Danmark.

 

LES BAGUETTES

Blandt de første hjembringelser var baguettes fra det lille bageri Boulangerie de Champagne. Paridan var de første i Danmark til at hente frosne baguettes i Frankrig og fragte dem hjem til madglade danskere, der kunne færdigbage de originale franske håndværksbaguetter hjemme i privaten og dermed få en lille – og friskbagt – bid af fransk gastronomi. I dag er de franske Paridan-baguettes en klassiker i frysedisken.

 

PÅ JAGT EFTER KOMPROMISLØS KVALITET OG AUTENTICITET

Ved over en årrække at besøge kvalitetsproducenter i hele Frankrig og møde de dygtige mennesker, der producerede efter traditionelle metoder, håndplukkede mine forældre kompromisløst og kærligt det mest autentiske franske madhåndværk. Sådan udvikler vi stadig vores sortiment. Og vi har udvidet jagtmarkerne, så vi i dag har både franske, engelske, tyske, italienske og andre originale europæiske specialiteter.

Vi har tre meget vigtige udvælgelseskriterier: Smagen, renheden og det, at produkterne produceres dér, hvor de har geografisk oprindelse. Vores smørbagte franske frugttærter kommer fra et familiebageri i Normandiet, der arbejder uden farvestoffer og tilsat aroma. Sorbeterne, som er fra et fjerdegenerations Glacier Artisanal i Ardennerne, er produceret uden tilsætningsstoffer og udmærker sig ved et ekstra højt frugtindhold. Vi importerer stadig direkte fra lokale fødevareproducenter. For jeg tror – ligesom min far gjorde – på, at når man importerer fra oprindelseslandet, så kan traditionen, de lokale råvarer og respekten for det gode madhåndværk smages.

Paridan Food blev grundlagt i 1974 af Jørgen Hays Thøgersen,
der her er fotograferet sammen med sin datter Birte Hays
Thøgersen i 2017. Birte er i dag administrerende direktør i Paridan Food